Hans Christian Andersen is een bekende sprookjesschrijver. Samen met de gebroeders Grimm en Charles Perrault is hij waarschijnlijk een van de meest gelezen sprookjesschrijvers in Nederland. Met bekende verhalen als De Kleine Zeemeermin, het Meisje met de Zwavelstokjes, Het Lelijke Eendje en de Prinses op de Erwt heeft hij veel eigen verhalen. In tegenstelling tot bovengenoemde schrijvers, die veel verhalen hebben opgeschreven die uit de monderlinge verteltraditie zijn overgeleverd, heeft Andersen veel eigen, nieuwe sprookjes geschreven. Wil je meer lezen over de orale verteltraditie? Lees dan ons artikel over sprookjes op reis. Andersen is een belangrijk onderdeel van het literair cultureel erfgoed van Denemarken. Zeker in Kopenhagen kom je veel sporen van hem tegen, zoals een standbeeld van de Kleine Zeemeermin en een attractie in Tivoli Gardens. Maar welke andere plekken zijn nog belangrijk geweest in het leven van deze schrijver? We zochten het uit en treden in de voetsporen van Hans Christian Andersen in Denemarken.
Odense en Kopenhagen
Hans Christian Andersen werd op 2 april 1805 geboren in Odense, de op twee na grootste stad in Denemarken. De eerste 14 jaar van zijn leven heeft hij hier doorgebracht. Hij groeide hier op in een arm gezin. Als kind speelde hij graag met zijn poppenkast, en hij wilde graag acteur worden. Zijn vader las hem voor uit de verhalen van 1001 nacht en introduceerde hem op deze manier met boeken en literatuur. De oude gebruiken en het bijgeloof uit Odense, wat niet voorkwam in Kopenhagen, zorgde volgens Andersen zelf voor een kleurrijke stimulans in zijn verbeeldingskracht. Van de vrouwen in het werkhuis kreeg hij volksverhalen te horen die hij als startpunt voor enkele van zijn eigen verhalen en sprookjes kon gebruiken. Daarnaast kreeg hij in zijn jeugd een steeds sterker verlangen om zich af te keren van zijn sociale afkomst. Door de ingrijpende ervaringen met armoede ontstond de drang om zich daarvan af te keren en zijn talenten te benutten op de enige mogelijke manier, namelijk in de wereld van de kunsten.
Op veertienjarige leeftijd verliet hij Odense en ging hij naar Kopenhagen waar hij probeerde hij aan de slag te gaan in het theater. Of het nu als balletdanser, acteur of zanger was, hij probeerde het, maar werd keer op keer afgewezen. Zelfs als toneelschrijver werd hij niet aangenomen, maar hij de directeur stuurde hem hierna wel naar school in de hoop dat hij daar iets zou kunnen leren. Zijn schooljaren zouden echter de meest duistere, bittere jaren van zijn leven blijken.
De Inspiratie van Hans Christian Andersen uit Denemarken
Hans Christian Andersen had dus geen geweldige jeugd en veel kenners zijn het erover eens dat zijn sprookje van het Lelijke Jonge Eendje een autobiografisch sprookje is. Hijzelf werd niet gewaardeerd en flink gepest, maar groeide op tot een grote, succesvolle en geliefde auteur. Een ander sprookje genaamd "De vetkaars" dateert uit de tijd dat hij op school zat en gaat over een kaars die niet gewaardeerd wordt. Het is niet moeiljik om de inspiratie van dit verhaal te achterhalen.
Andere sprookjes weerspiegelen het verschil tussen arm en rijk waar Andersen mee om leerde gaan in zijn jeugd, zoals de sprookjes De prinses op de erwt en De nieuwe kleren van de keizer.
Sporen van Hans Christian Andersen in Denemarken
In Odense, de geboorteplaats van onze beroemde sprookjesschrijver, kun je het H. C. Andersen huis vinden. Het museum wordt omschreven als een "verrassende en fascinerende reis binnen het creatieve universum en sprookjes van de auteur". In het museum leer je meer over zijn leven en zijn sprookjes, onder andere door een oase aan speeltuinen met de naam Ville Vau, een wonderlijke wereld voor kinderen.
In Kopenhagen kun je ook sporen van Andersen terugvinden, zoals een standbeeld van hemzelf en een standbeeld van zijn beroemde Kleine Zeemeermin. In het beroemde pretpark Tivoli kun je zijn sprookjes ervaren in een attractie met de naam: The Flying Suitcase. Meer lezen over Kopenhagen? Lees dan ook ons artikel over boekige plekjes in Kopenhagen.
Comments