Oxford, ook wel de city of dreaming spires genoemd, is een prachtige plek voor boekenliefhebbers. Met Oxford University in het centrum van de stad, ademt Oxford kennis en een liefde voor boeken uit. De fijne, ongedwongen sfeer in de stad afgewisseld met fantastische boekwinkels en prachtige gebouwen, maakt de stad tot een verademing. In dit artikel zetten we de tofste plekken voor boekenliefhebbers op een rijtje!
Boekwinkels in Oxford
Aan boekwinkels heb je in Oxford zeker geen tekort. Onze favoriet is Blackwell. Blackwell is de grootste academische boekwinkel in het Verenigd Koninkrijk en dat vertaalt zich naar boekenwalhalla. Met open mond (en open portemonnee) loop je door deze winkel en je kijkt je ogen uit naar al het moois. Zeker voor de academici onder ons is deze winkel een must. In de kelder bevindt zich alle non-fictie en er zijn alleen al 6 kasten met literatuurwetenschappelijke boeken. Maar ook in fictie hebben ze een enorm aanbod. Met drie verdiepingen is het een prachtige winkel waar je uren kunt struinen.
Plan dus zeker genoeg tijd in om deze winkel te bezoeken. En als je dan eindelijk stapels boeken terug gelegd hebt omdat je er echt geen 20 in één winkel kunt kopen, hebben we goed nieuws voor je. De grote Blackwell in Broad Street is niet het enige filiaal! Loop ook zeker even binnen in Oxford Sci-Fi & Manga Store waar je nog 2 verdiepingen aan fantasy, science-fiction, young adult, manga en verschillende bordspellen en cadeau artikelen kunt vinden! Daarnaast zijn er nog 2 vestigingen die iets kleiner zijn, voor al je andere boekige wensen!
Naast Blackwell kun je ook nog een Waterstones vinden in Oxford, waar ze ook een stuk of vier verdiepingen hebben, dus ook deze boekwinkel is een bezoekje waard (mocht je nog geld over hebben)!
Bibliotheken in Oxford
Een universiteitsstad is niet compleet zonder bibliotheken, en in Oxford kun je heel wat mooie bibliotheken vinden! The Bodlean Library is een complex van verschillende bibliotheken door de stad heen die deel uitmaken van Oxford University. Boek van te voren een tour door de Bodlean Libraries om alle bibliotheken te kunnen bezoeken. Onze aanraders zijn Duke Humfrey's Library omdat daar delen van de restricted section van de Harry Potter films zijn opgenomen en Radcliffe Camera omdat dit een van de meest iconische gebouwen van de stad is.
Bekende auteurs in Oxford
Oxford is een stad die voor veel bekende auteurs een thuisbasis is geweest. Het is de stad waar Tolkien gestudeerd én lesgegeven heeft, waar verschillende Harry Potter scenes zijn opgenomen en waar zowel C.S. Lewis als Philip Pullman inspiratie uit hebben gehaald. Het is ook de stad waar Charles Dodgson de pennaam Lewis Carroll aannam en de échte Alice ontmoette waarna hij Alice's Adventures in Wonderland schreef.
Een belangrijke plek voor Tolkien was Merton College, waar hij gestudeerd heeft [klopt niet - gestudeerd aan Exeter college, maar wel 14 jaar op Merton lesgegeven] en waar tot vandaag de dag een tafel te vinden is waaraan hij een groot deel van The fellowship of the ring geschreven heeft. Ook C.S. Lewis, de auteur van Narnia, studeerde aan Oxford University, en later gaf hij les aan Magdalen College.
De meest duidelijke literaire voetstappen die we kunnen zien in Oxford, zijn die van Charles Dodgson, beter bekend als Lewis Carroll, de auteur van Alice's adventures in Wonderland. Hij studeerde en gaf les in Christ Church College. De decaan van die tijd was Dean Liddell, de vader van Alice Liddell, de inspiratie voor de Alice boeken. De universiteit, maar ook andere plekken in de stad, zijn belangrijk geweest in het leven van Lewis Carroll. Vind je het leuk om meer te leren over zijn leven en de plaatsen die belangrijk waren voor Lewis Carroll, koop dan nu onze reisgids: In de voetsporen van Lewis Carroll, waarmee je precies zijn reis kunt volgen en meer kunt leren over zijn leven.
Meer boekige plekjes in Oxford
Een ander boekig plekje dat we aanraden aan boekenliefhebbers die naar Oxford reizen, is Scriptum. Scriptum is een propvolle kantoorboekhandel met allerlei hebbedingetjes waar operamuziek door de speakers klinkt. Naast prachtige edities van boeken, hebben ze ook veel items voor boekenliefhebbers, zoals papierhouders die lijken op boeken, orientaalse muismatten en veren om mee te schrijven. Een erg leuk winkeltje om te bezoeken!
Voor fans van jeugdliteratuur is er in Oxford The Story Museum, een museum dat focust op het vertellen van verhalen. Er zijn verschillende exposities die je creativiteit prikkelen en vaak ook masterclasses op het gebied van storytelling en theatervoorstellingen.
Комментарии